Vidéki Hungarian Dancers

The Vidéki Hungarian dancers perform dances done both within present day Hungary and by ethnic Hungarians outside the country’s current borders. Their colorful costumes, whirling dances, and fiery music preserve the vibrant traditions of Hungarian folkdance. The group practices weekly, except in the summer, and welcomes new members.

PICTURES

 
Call Jon Millner at 320-420-1590 for more information.

Magyar Néptánc Minnesotában

A Kanadával határos Minnesota állam az Amerikai Egyesült Államok közép-nyugati részén található, mely inkább ismert a skandináv bevándorlókról, mint a magyar telepesekről. Az USA más régióihoz képest a Minnesotában élő magyarok száma elenyésző, mégis a Minnesotai Magyarok non-profit szervezete immár 100 éve fogja össze ezt az energikus közösséget.

Vidéki Magyar Táncosok

A Vidéki Magyar Táncosok egy 5 párból és 4 énekesből álló táncegyüttes, vezetőjük egy amerikai néptáncos, Fritz Dennis. Dennis nem beszél magyarul, sosem járt Magyarországon mégis a magyar néptáncokat és kultúrát mérnöki pontossággal és részletességel tanulja. Rendszeresen eljár nyári táborokba, mint a Seattle-ben megrendezésre kerülő Ti Ti Táborba, vagy a Csipke táborba Detroit-ba. A táncosok túlnyomó többsége nem magyar, de az utóbi időben egyre több magyar gyökerekkel rendelkező tag csatlakozott a csoporthoz. Ez egy olyan önkéntesekből álló közösség, akik előre rögzített zenére táncolva képviselik a magyar néptáncot és kultúrát különbőző rendezvényeken. Fritz Dennis-nek, a vezető kitartásának és elkötelezettségének köszönhetően ez a csoport már 30 éve működik és a jövőben is működni fog. Régebben önálló csoportként működtek, de néhány évvel ezelőtt a Minnesotai Magyarok non-profit szervezete pártfogásába vette őket, és anyagi és közösségi támogatást nyújtanak a csoportnak. A Vidéki által képviselt táncanyag precíz mása a Dennis által a nyári táborokban tanult táncoknak.

You tube videó – Rábaközi táncok

ETHNIC DANCE THEATRE

Az Ethnic Dance Theatre (EDT) egy fél profi tánc társulat, akik hagyományos táncokat, zenét és éneket mutatnak be a világ minden részéről. Ez az előadóművész társulat fennállásának 41. évfordulóját ünnepli és már a kezdetektől képviselték a magyar néptáncokat. Az alapítók Donald La Course és Jonathan Frey számtalanszor utaztak Közép-Európába, ahol megismerkedtek a Táncház mozgalommal és Tímár Sándor tanításával és koreográfiájával. Az ő repertóárjuk elsősorban élő zenés színpadi produkciókra terjed ki. Előadásaikban megtalálható: Szatmár, Szék, Mezőség, Dél-Dunántúl, Moldva és Dél-Alföld. Jelenleg a társulatnak nincsen magyar gyökerekkel rendelkező tagja, viszont a Lajos bácsi neve napja című koreográfiához segítségül hívták a Minnesotai Magyarok néhány tagját (fotón az ülő alakok).

Olyan koreográfusok és magyar néptánc kutatók működtek együtt a társulattal, mint Kotansky Stefan, Diószegi László, Nagy Zoltán, Horváth Tibor.

Kish Éva, - aki Tímár Sándornál tanult Budapesten és táncolt a Bartók Együttesben - előadóművészként csatlakozott az EDT-hez 1990-ben, mikor a Twin Cities-be (Ikervárosba) költözött. Ma koreografál és stílus tanácsokat ad az együttesnek, valamint ő a társulat ügyvezető igazgatója. 1994-ben a társulatot meghívták a Szegedi Nemzetközi Fesztiválra.

 

SZÁSZKA MAGYAR NÉPZENE ZENEKAR

A Szászka zenekar eredetileg 3 tagból állt, Bertsch Colleen, Bruins Sarah és Code Doug, akik az elmúlt 20 évben a magyar népzenét amerikai táborokban, illetve Magyarországon és Romániában a falvakat járva tanulták. A közelmúltban a zenekar két új taggal bővült. Az együttes sokat utazik az országban, főleg a közép-nyugati régió északi részén zenélnek Táncházakban. Az Ethnic Dance Theatre-rel is együtt dolgoznak a magyar koreográfiáknál.

 

MISI MAGYAR ISKOLA

2014-ben a Minnesotai Magyarok elindította a hétvégi nyelviskoláját. Kezdetben 14 gyerek volt 2 osztályban: egy osztály az 5-7 éveseknek és egy osztály a 8-12 éveseknek. A 8-12 éves osztály szét lett bontva két csoportra, miután felismerést nyert az a tény, hogy néhány gyereknek több figyelemre és útmutatásra van szüksége angol nyelven. Májusban megnyitotta kapuit a magyar óvoda és a Gyerekklub – foglalkozás kisgyerekeknek szüleikkel, akik még kicsik az óvodához – is csatlakozott a MISI csapatához. A nyelvoktatás mellett a magyar történelem és kultúra is része a tantervnek, a magyar néptáncot és népzenét is beleértve. Méretvétel megtörtént, hogy elkezdődhessen a gyermek kosztümök legyártása, és remélhetőleg hamarosan a gyerekek elő fogják adni mindazt, amit tanultak, és megalakulhat a gyerek tánc csoport.

A magyar kultúra él és jövője biztosítva van Minnesota államban!